7.1.2012

Tallinnan Pakko Nähdä -lista

Haluat varmasti nähdä kaikki tärkeimmät kohteet Tallinnassa? Alla olevassa listassa on 10 kohdetta, jotka ehdottomasti pitää käydä katsomassa kun vierailet Tallinnassa.

Raatihuoneentori  
Vanhankaupungin keskus on maalauksellinen Raatihuoneentori ja se on ollut sitä jo 800 vuotta.

Torin reunamilla on historiallisia kauniita kauppiastaloja, kesäisin sen kahvilat ja terassit vetävät puoleensa ihmisiä eripuolilta maailmaa.

Tule sinäkin nauttimaan historiallisesta ja kansainvälisestä miljööstä.



Kaupunginmuuri ja tornit

Tunnelmaa vanhassakaupungissa luovat sitä ympäröivät korkeat kivimuurit ja -tornit.

Vanhaa kaupungia suojelevan puolustusjärjestelmän rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1265, mutta nykyinen nähtävillä olevan kokonaisuus on 1300-luvulta.

.


Olevisten kirkko ja torni 
Vuodesta 1549 vuoteen 1625, tämä 1200-luvulla rakennettu
kirkko oli maailman korkein rakennus.

Jättiläismäisen korkea, 159 metrinen kirkon torni, joka on tarkoitettu myös maamerkiksi Tallinnaa lähestyville laivoille, on osoittautunut kuitenkin myös hieman liian tehokkaaksi ukkosenjohdattimeksi.

Salama onkin osunut torniin jo useita kertoja ja kirkko on palanut sen takia poroksi peräti kolme kertaa.


Neitsyt Marian katedraali (Tuomiokirkko) 
Toompean keskellä kohoava kirkko on keskiajalta ja se tunnetaan parhaiten Tallinnan Tuomiokirkkona (Toomkirik).

Sitä nimitetään myös Neitsyt Marian katedraaliksi, ja se on luterilaisen uskonnon pääkirkko Virossa.
Kirkon peruskivi on laskettu joskus ennen vuotta 1233.


Kirkko edustaa useita erilaisia arkkitehtonisia tyylisuuntia johtuen siitä, että siihen on rakennettu eri vuosisatoina jatkuvasti lisää ja uutta sen aikaisia arkkitehtisiä ratkaisuja käyttäen.

Katariinankuja & Mestaripiha
Vanhankaupungin kaunein ja kuvauksellisin katu on ehdottomasti Katariinankuja. Tämä pieni kuja johtaa ikivanhan Pyhän Katariinan kirkon vierestä Vene-kadulta Müürivahelle.

Kujan varrella toimii Katariinan kilta, tämän päivän käsityömestareiden yhteisö, jonka verstaat ja työpajat valmistavat ja myyvät hattuja, tilkkutöitä, keramiikkaa, käsimaalattua silkkiä ym.

Verstaat sijaitsevat pienissä, tiloissa jotka ovat 1400–1600-luvuilta peräisin ja ne toimivat samalla avoimina studioina, niissä voi nähdä mestareita työssään, joita ovat mm. lasinpuhallus, kankaankudonta tai ruukunteko. Tule tutustumaan upeaaan Katariinankujan ilmapiiriin, jossa keskiajan perintö ja luovuus yhdistyvät hienolla tavalla.

Pienen matkan päässä Katariinankujalta löydät erään hiljaisen sisäpihan, jota kutsutaan myös Mestaripihaksi.



Mestaripiha on entisöity upeasti entiseen kukoistukseensa. Se onkin omistettu vanhoille käsityön taitajille joita myös Mestaripihan entisöijät ovat. Mestaripihalta voi löytää hienoja käsityö- ja koruja, käydä taidenäyttelyissä ja nautiskella suklaakohvehdeista, joita valmistaa suosittu Chocolate Café.

Toompean linna ja Pitkän Hermannin torni

Viron hallitsijan valtaistuin saksalaisista ristiritareista lähtien on ollut Toompean linna. Nämä ristiritarit rakensivat Toompean ensimmäisen kivilinnan vuosina 1227–29. Tänäkin päivänä linna toimii Viron parlamenttirakennuksena eli se toimii yhä Viron valtion hermokeskuksena jossa tehdään sen poliittiset päätökset.


Linnaa on aikojen kuluessa muokattu useita kertoja, mutta silti sen 1200–1300-luvuilla saama perusmuoto on säilynyt varsin hyvin.

Linnan etupuolelta voi nähdä Katariina Suuren aikaisen vaaleanpunaisen barokkipalatsin, ja toiselta puolelta paljastuu täysin erilainen keskiaikainen näkymä. Keskiaikaisen puolen näkee parhaiten kukkulan juurelta.


Vapaudenaukio
Kesällä 2009 tallinnalaiset saivat takaisin tärkeän osan kaupunkiaan, Vapaudenaukion. Kun tsaarinvalta päättyi ja Viron ensimmäisen itsenäisyyden läpi tämä vanhankaupungin laidalla oleva aukio oli merkittävä virolaisuuden symbolinen keskus ja Viron kansan suosima kohtauspaikka.
Sen rakennustyöt käynnistyivät 2008 ja rakennustyöt valmistuivat vuotta myöhemmin ja uusi Vapaudenaukio vihdoin valmistui. Se on hienostunut kaupunkilaisten olohuone penkkeineen, kahviloineen ja taidegallerioineen.

Rotermannin kortteli
Rotermannin korttelissa voit nähdä mihin Tallinna on menossa 2000-luvulla. Kortteli on entinen teollisuusalue, joka sijaitsee vanhankaupungin ja matkustajasataman välissä.

Vasta 10 vuotta sitten paikalla oli pelkästään vanhoja, ränsistyneitä teollisuusrakennuksia ja nyt paikalla on todella vilkas kaupan ja kulttuurin keskus, jonka kokeileva ja aikansa vakiintuneita suuntauksia rikkova arkkitehtuuri kertoo vahvaa kieltään siitä, miten nykyinen Tallinna rakentaa itseään ja luo uutta. Kortteli on todellakin tutustumisen arvoinen.


Kadriorgin puisto ja linna 

Vain pienen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista löydät Kadriorgin linnan, jonka seutu on hiljaista ja vehreää seutua.

Venäjän Keisarin Pietari Suuren valloitettua Baltian 1700-luvun alussa hän perusti nykyisen Kadriorgin paikalle kartanon ja sden ympärille suuren puiston.

Alueen hän nimesi Ekaterinenthaliksi eli ’Katariinan laaksoksi’vaimonsa Katariina I:n mukaan, viroksi tuo nimi on Kadriorg.

Mahtava barokkilinna sitä ympäröivine lampineen ja suihkulähteineen on alueen helmi jossa kannattaa ehdottomasti myös vierailla.

 

Laulukenttä
Laulukenttä sijaitsee Kadriorgissa ja on todellinen suurtapahtumien näyttämö.

Täältä voidaan katsoa alkaneen Neuvostoliiton vastaiset mielenosoitukset mm. Laulava vallankumous vuonna 1988 – jolloin paikalla pidettiin massiivisia yhteislaulutilaisuuksia, jotka ohjasivat Viron kohti omaa uutta itsenäisyyttään, joka saavutettiin vihdoin vuonna 1991.


Laulukentällä on vuonna 1959 rakennettu Laululava,  jolla järjestetään erilaisia suurkonsertteja ja festivaaleja melkein vuoden ympäri. Laulu- ja tanssijuhla on Laulukentällä pidettävistä suurtapahtumista ilman muuta se kuuluisin. Tämä massatapahtuma pidetään joka viides vuosi, ja esiintyjiä tässä spektaakkelissa on tavallisesti noin 35 000 ja yleisöä 200 000.













0 kommenttia:

Lähetä kommentti